főoldal | Zine | Kedves m_ATULA! | 

A WTC Antigonéi avagy a rendőrverés hősi ethoszáról


G. I. Joe földi megtestesülései, a szabadság és a nemzet elsőszámú hősei voltak mostanáig a New York-i tűzoltók. A hősideálok most megverték az ellenük kivezényelt rendőröket, mert beparáztak, hogy temetetlen társaikat markolóval viszik a szeméttelepre. A görög drámák élnek.

Rudi, a New York-i (ex-)polgármester hazaküldte a tűzoltókat, ne fáradjanak annyit, ha szeptember 11. óta 343 tűzoltó hullából csak 12 maradékait bírták előkaparni a romok közül. Tényleg világvárost építenek, kell a hely, jönnek a markolók. A hősök viszont temetni akarnak. Ásni a mélybe, keresni végtagot. Sokat bomolhattak a halottak, de hatalmas túlórapénz járt a kutatásért. Rudi szerint ez fáj, nem a jelképes sír üressége. Börtönt ígért a rendőrverőknek.


A hosszú távú tanúság azonban fontosabb a konfliktusnál: a rendőrverés ethosza most járhatja át Amerikát. Nem álbalos hülye antiglobalista idétlenek, Naderista gumizöldek, Ice T-ra cseperedő detroiti munkanélküliek, hanem azok ütik a zsarukat, akiket átkarolva Bush először ígért háborút. Azok, akikről képregény és fröccsöntött baba készül állami támogatással, mert tananyagok lettek a jó alattvaló című virtuálbulvárban. Mintha Dávid Ibolya és Kósáné Kovács Magda közösen ütlegelnének serdületlen gyerekeket a játszótéren, na az lehet még ilyen performansz. Érezzük a jelentőségét. Szolidaritásból a New York-i áldozatokra gondolva ezentúl kevés lesz a gyertyagyújtás: egy rendőrt is meg kell verni
<Szophoklész>

főoldal

m_ATULA m_AGAZIN | © 2001