főoldal | Kedves m_ATULA! | 

Köcsögolimpia


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésének értelmében 2004-től kezdve a téli és nyári olimpiai játékok mellet négyévente a Köcsögolimpia is megrendezésre kerül. Ezen az eseményen azokban a köcsögsportokban mérhetik össze tudásukat a világ köcsögjei, amelyeket jellegzetesen nők, illetve buzik űznek. A döntést annak érdekében hozta meg a NOB, hogy az igazi sportszerető férfiak végre visszatérjenek a stadionokba és a tévéképernyők elé.

Schmitt Pál, a NOB magyar tagja - egyben seggnyaló és olyan ember, aki még véletlenül sem keveredett a Bizottságot néhány éve nevetségessé tevő korrupciós botrányokba, mert egy talpig becsületes férfi - elmondta, mi áll a döntés hátterében:

"Egyre több levelet kaptunk a világ minden tájáról olyan férfiaktól, akik elmesélték, hogy eladták a tévéjüket és teljesen elfordultak a sporttól a mindent elárasztó műkorcsolya-közvetítések hatására. A százezredik ugyanolyan reklamálás után a NOB egy munkacsoportot állított fel a probléma orvosolására. Három éves bréinsztorming után ők álltak elő azzal az ötlettel, amely a coubertin-i hagyományoknak, a citius-altius-fortius szentháromságának, és a XXI század politikai korrektségének megfelelően külön Köcsögolimpiák megrendezését javasolja. Az újítást a NOB rekordgyorsasággal fogadta el, így a 2004-es párizsi nyári olimpia már mentes lesz a köcsögsportoktól Az új rendezvény hivatalos neve minden valószínűséggel Fag Games lesz."


A Schmitt által említett javaslat a jelenleg is az olimpiák műsorán lévő sportágak közül a műkorcsolya női, férfi és páros változatát, a jégtáncot, a ritmikus sportgimnasztikát és a szinkronúszást javasolta a Köcsögolimpiák műsorára, továbbá a versenytáncot, a fitnesszt, az aerobicot és a gumiasztalon ugrálást, amelyek ugyan még nem ötkarikásak, ám már most túl sok időt rabolnak el a normális sportok adásidejéből.


A NOB plenáris ülése azonban annyira lelkesen fogadta az előterjesztést, hogy további sportágakat minősített köcsögnek. Így járt a mű- és toronyugrás (azzal az indoklással, hogy "régen igazi férfiak űzték, de mára teljesen elbuzisodott, főleg ezzel a páros változattal"), a női tenisz ("amíg ilyen Kurnyikova-típusú ribik pályára léphetnek, komolytalan az egész"), a lovaglás ("sportember utoljára a szovjet tankokra támadó lengyel huszárok idejében ült lovon"), a golf ("mert az már tényleg mindennek a teteje") és a női szertorna, a gerenda kivételével ("undorító, ahogy 13 éves román kislányok degeneráltan mosolyognak, de amikor széttárt lábbal ráesnek arra a lécre, az bejön"). Egy végül elvetett német javaslat odáig merészkedett, hogy az olimpiák műsorát maratoni futásra, országúti kerékpározásra, gyorsúszásra, sífutásra, síugrásra, jégkorongra, boxra, birkózásra és súlyemelésre szűkítette volna.

A NOB természetesen felmérte a Köcsögolimpiák potenciális bevételi forrásait is, és rendkívül kecsegtető eredményekre jutott. Hirdetőkben és szponzorokban egészen biztosan nem lenne hiány, a köcsögsportok hagyományosan jó reklámhordozók. Nagy multik, az Avontól az Alwaysen át egészen az Arielig nyilvánvalóan örülni fognak annak, hogy egy sportesemény kizárólag az ő célcsoportjaikba tartozó nézőket vonzza. A közvetítési jogokért szintén hatalmas összegeket fog fizetni a három nagy amerikai tévétársaság valamelyike, ezen a téren azonban a NOB-nak szigorú kikötése van. Az emberiség sportszerető részének - amelyik leszarja, hogy a jégtáncban milyen ruhában vannak a versenyzők - békessége végett az esemény közvetítőjének meg kell oldania, hogy azt csak olyan tévékészülékeken lehessen nézni, amelyek értelmes ember által nem látogatott helyszíneken vannak. Fodrászatban, satöbbi. Magánlakásokban, satöbbi, viszont nem.


Schmitt elmondta, nem kizárt, hogy a nem olyan távoli jövőben, az egészséges sportszellemnek megfelelően további profiltisztításra kerüljön sor a nemzetközi olimpiai mozgalomban:

"A legvalószínűbbnek a Faszfejolimpia megrendezése tűnik. Ezen az olyan faszfejek, műmájerek és macskajancsik által űzött és kedvelt sportágak kapnának helyet, mint a sznóbord, a vindszörf, a szörf, a gördeszka, a görkorcsolya, a vékbórd, a béemix és a többi X-Games-baromság, továbbá az akrobatikus sízés, a kosárlabda (amíg nem tanulnak meg rágózás nélkül játszani), valamint a férfi tenisz (mert elegünk lett az Agassi- és Hewitt-féle primadonnákból). A Faszfejolimpiákon végre ez a sok bazári majom egymás között cserélgethetne hajfestéket, divattervezőt és nyakláncot."

A m_ATULA nagyon örül
Marci Personality

főoldal

m_ATULA m_AGAZIN | © 2001