főoldal | Kedves m_ATULA! | 

Pályaválasztási tanácsadó: Pornószínészet


Mit lenne nehezebb elmagyarázni pályaválasztás előtt álló érettségizőnek, a műlesiklókat vagy a pornószínészeket? A m_ATULA m_AGAZIN ez utóbbi szakma tételes kivesézését választotta, mivel vasárnap este Salt Lake Cityben hamar kiderült, hogy az osztrákok nyerik meg a lesiklást. A baszásnak is lehet előre tudni a végét, de az ágyban legalább senkit nem hívnak Fritz Stroblnak.

összetartás, könnyű munkavégzés

Először is, két fajta ember van. Vannak a férfiak és vannak a nők. Eltérő testfelépítésük elsődleges (eredeti) funkciója, hogy a fajfenntartást, az úgynevezett szaporodást a közösülés során biztosítsák. Egy új ember létrejöttéhez kell egy férfi és egy nő - mindegyikük egy-egy sejttel száll be a folyamatba. Ugyanakkor - érdekes dolog - a fajfenntartás mellett a közösülés nevű folyamat az embereknek jó érzést okoz, nevezhetjük ezt gyönyörnek is. Miután rájöttek, hogy a közösülés jutalomforrásnak tekinthető, a férfiak és a nők interkurzusa már nem csupán a fajfenntartást hivatott szolgálni. Mára a dolog odáig fajult, hogy a közösülések elenyésző száma jön létre szaporodás céljából.

Fiziológiai érdekesség, hogy az emberi kultúra (főleg a nyugati) a vizualitásra épül, ezért nem meglepő, hogy a másik nem izgató volta (szexualitás) nagyban arra épül, hogy mit látunk a szemünkkel. A másik nem egyedének látványa erős inger tud lenni. Különböző okok miatt kialakultak bizonyos normák arra nézve, hogy mikor számít a másik nem egyedének meztelen látványa nagyon ingerlőnek. A nőknél és a férfiaknál is megvan, hogy mikor nevezünk valakit nagyon "szexinek", tehát olyannak, hogy a másik nem legtöbb tagja szívesen kezdeményezne vele közösülést közös örömszerzés - és nem fajfenntartás - céljából. Mivel kialakult ez a normarendszer, egy módszertanilag nehezen meghatározható, ám sokak által mégis evidenciának tartott szempont-halmaz alapján vannak úgynevezett szép (kívánatos, stb.) emberek és kevésbé szépek (kívánatosak, stb.) Mint minden erőforrás eloszlásánál, a szépségnél is a piramis alakú mintázat érvényesül, tehát a nagyon szépekből vannak kevesebben. Ebből egyenesen következik, hogy általánosan bevett igény a szépnek tekintett emberekkel történő szexuális interakció.

Talán a vizualitás miatt van, talán nem, mindenesetre a szexuális ingerek akkor is izgatják az emberek receptorait, amikor nem közösülnek. Elég egy szépnek tekintett test látványa, egy jó nő, vagy férfi végigmérése, és máris aktiválódnak a receptorok. Kicsit nehéz elmagyaráznom, hogy mi a televízió, meg a mozi, de megpróbálom: van egy felület, amin két dimenzióban jelennek meg az élet dolgaihoz hasonló jelenetek. Ez egyfajta leképeződése a valóságnak. Ezek a leképeződések (nevezzük őket filmeknek) sok embert érdekelnek. Na most úgy alakult, hogy az emberek legnagyobb része, ha akarja, nézhet filmeket, de csak sokkal kisebb részük szerepelhet bennük. Akik szerepelnek a filmben (színészek), azok pénzt kapnak (általános értékmérő eszköz), akik nézik, azok valamilyen módon pénzt adnak érte.

Kezdünk eljutni a lényeghez. Az emberek (általában a férfi típusúak) szeretik nézni a filmeken, amikor más emberek közösülnek. Ennek több oka van, ebbe most nem mennék bele. Tehát foglaljuk össze kicsit, mit tudtunk meg eddig. A pornószínész olyan ember, aki a fajfenntartást imitálja más emberekkel (közösül), és az egész folyamatról film készül. Azért készül film, hogy a többi emberek nézhessék, hogy más emberek fajfenntartást imitálnak - és ezért fizetnek is nekik.

jó közérzet, szép summa

Van még valami, amiről szólnom kell. Most a következő kép állhatott össze: a pornószínész sok örömet kap, mert sokat közösül, sok pénzt kap, ami jó dolog, és szép is, ami szintén jó dolog. Aki nézi a pornófilmeket, az fizet azért, hogy másokat nézzen közösülni, ami legalábbis zsengébb dolog, mint csinálni. Azt gondolhatnánk, hogy pornószínésznek lenni a legjobb dolog a világon. Ez azonban nincs így, mert erre az egészre a legtöbb ember az mondja, hogy erkölcstelen. Nem tudni, melyik része a durva, hiszen azok a színészek, akik nem közösülnek filmen, azok tisztelve vannak. Azok az emberek, akik sok pénzt keresnek, azok tisztelve vannak, és azok az emberek, akik sokat közösülnek szép emberekkel, de mindezt nem filmezik le, azoknak is nagyon jó. Nagyjából ennyit a pornószínészekről...

Nagy Árpi

főoldal

m_ATULA m_AGAZIN | © 2001