főoldal | Kedves m_ATULA! | 
Támogató nyilatkozat - egy emberi pillanat apropóján

A m_ATULA m_AGAZIN száz százalékig megbízik Horn Gyula és Gál Zoltán képviselőkben. Rajtuk keresztül kiállunk Medgyessy Péter mellett is. Állásfoglalásunkat az emberi dimenzióra alapozzuk.

2002. június 18-án, kedden, a kémügy kirobbanásának napján jelentéktelennek tűnő, de mégis az emberi dimenzió szempontjából kulcsfontosságú jelenet zajlott le a Tisztelt Házban. Az eset bizonyítja, hogy az ordas viták mögött is meghúzódik az emberi tényező.

Ez a jelenet a Tisztelt Háznak a büféjében játszódott le. Amikor zajlott, akkor már a kedélyek "felcsappantak", többek között úgy tűnt, az emberség helyett a feszültség beárnyékolja a napot. Ekkor két politikus - többek között - a büfébe ment presszókávét fogyasztani. Az egyik Horn Gyula, a másikuk Gál Zoltán volt. Mindkettőjükről kiderült valami mélyen emberi az alatt a néhány másodperc alatt úgy, hogy nem tűnt fel senkinek, nem hivalkodott a pillanat, hanem emberiesen egyszerű volt, a figyelem csak a m_Atula által vetül most vissza rá, utólagosan.

Horn Gyula és Gál Zoltán éppen fogták a kávéscsészéjüket, és egy pultszerűségre emlékeztető asztal irányába tettek lépéseket. Le is helyezték a csészéiket, és Horn Gyula rágyújtott. Látszott, a volt külügyminiszter és miniszterelnök már régóta rágyújtana, emberi, érthető türelmetlenséggel sedregette már sorbanálláskor a nikotinrudat, anno országot is kormányzó kezében. Ám kivárta a kávét, és most jól esett neki az első slukk. Ekkor egy kedves felszólgálónő, aki épp a korábban helyszínen kávézók megüresedett csészéit pakolta volna arrébb, odasandított, majd látszódva, hogy bátorságot gyűjt, megszólalt: "Megharagudna, ha megkérném, hogy az ablaknál dohányozzon?" A kis felszolgálónőre kedvesen tekintett vissza, valami emberi csillogással a szemében az egyébként országos gondokkal is foglalkozó politikus. "Hogy mit mond?" Gál Zoltán korábbi belügyminiszter és házelnök, mintha csak valamilyen emberi megoldást keresne, visszaszólt: "Itt nem lehet dohányozni, nyomd el itt!" mutatott a szemetes fémkarimájára. Ekkor azonban jött a leány, megismételte az előzőt, és Horn Gyula is figyelt, és "Rendben" mondta mosolyogva, egyáltalán nem is haragudott.

Ez több szempontból is fontos jelenet volt:

1. Kiderült, hogy a demokrácia létező, emberi egyszerű pillanatokból álló valami. Ez azért is volt nagyon-nagyon feltűnő, mert Horn és Gál fontos emberek, a felszolgálólány pedig csak egy másik (alacsonyabb) szinten az, mégis a másik szintű tett utasítást a felsőbb szintű felé, akit a másik felsőbb szintű is az első tolerálása felé ösztökélt.

2. Kiderült, létezhető a kompromisszum.

---

Szerintünk ez az egész nagyon mélyen emberi valami volt, ami utalt rá: jó emberek vannak ott, és ha ők megbíznak egy emberben, akkor az nem lehet gonosz. Az ilyen szinten emberben és demokráciában gondolkodó személyek nem lehetnek hajlamosak a rossznak az irányába egyszerűen. Hiszen nem is tudták, hogy figyeli őket bárki, emberi természetességgel viselkedtek. Ezért a m_Atula megbízik Medgyessy Péterben is, pont úgy, ahogy ezek az emberek teszik.

Kéri J. T.

főoldal

m_ATULA m_AGAZIN | © 2001