főoldal | Kedves m_ATULA! | 
Meg vagyunk szeppenve?

(az alábbi írást a Népszabadság nem volt hajlnadó lehozni)

Mit ér a magyar, ha európai? Ha az uniós csatlakozás után újra úgy néznek erre az országra, ahogy az megérdemli? Vessünk számot, minek akarunk látszani.

Mi vagy te, ki vagy te, ha magyar vagy? Ha magyar munkás, magyar paraszt, magyar értelmiségi vagy az alkalmazotti szféra dolgozója, ha gyermek, ha öreg, ha börtönviselt, ha tűzoltó, pék, aszfaltozó vagy. Most, hogy magaddal számot vetettél, nézzünk körül.

A kérdés, amit felteszünk most az, ki előtt kell majd kalapot emelni, és ki hajt főt elottünk. A németek például biztosan tisztelegni fognak előttünk, hiszen a magyar Horn Gyula nyitotta meg a határokat, és Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök számolta fel a KGST-ét Gorbacsovval együtt. Igaz a németek kövérek és tunyák, de nem köpnek képen az biztos. De biztos így van a csehekkel is? Nem mindenki Prágáról beszél, ha közép-európáról van szó?

A szlovákok például. Most őszintén: Azok kicsodák? De a csehek az már valami. Ugye a románokkal meg az a helyzet, hogy Erdély miatt nem mutathatjuk ki a fogunk fehérjét. Ám rengeteg francia befektető van Bukarestben, vasút, bank meg infrastruktúra. Ők ugyanakkor a magyar libamájat vásárolják. A helyzet bonyolultnak tűnhet, de mégsem annyira. Véleményem szerint a franciáktól nem kell félni. Csak hát ott vannak a románok. A kör bezárult, kérem szépen.

Na és a dánok kicsodák, és ki hallott már norvég himnuszt? Igen ám de ott a svéd hadsereg is, meg az acélipar. Csak rá kell nézni a térképre: a glóbusz északon már olyan görbe, hogy ami nagy távolságnak látszik, az valójában nagyon kicsi. És a svédek régóta nem háborúztak, ismert, hogy semlegesek voltak a II. világháborúban. Nem nehéz azt gondolni, hogy majd most jönnek. Kihasználják a NATO 5. cikkelyét, így nem támadja majd meg őket senki.

Bizony, bizony ha az olaszok nem lennének valószínűleg, mi se lennénk. Ugye ott volt Garibaldi meg Mussolini. Emlékeznek, mi volt akkor. Ugye aztán arra van Spanyolország, aminek Madrid a fővárosa, jelentős iparral. Ma már rengetegen mennek oda nyaralni. Magyarok is. Nehéz ügy, mert emlékeznek a Petrezselyem szigetekre? Minden egyiptomit lemészároltak. Persze, messze vannak, csak hát a rakéták, meg a hajóhaduk sem elhanyagolható.

Tőlünk északra aztán ott vannak a lángosképű lengyelek. Dolgos fajta, sok az agráralkalmazott, ők nem számíthatnak sok jóra. Természetesen nekik segíteni fogunk. De hát nem lehet mindenkit támogatni!

Végezetül csak annyit még, sokszor eszembe jut mostanában az a régi történet Kádár Jánosról, amikor Moszkvában járt, és egy vacsorán külföldiekkel találkozott. Nem szólalt meg egész idő alatt, mert meg volt szeppenve. Csak nehogy mi is így járjunk.

Protarics Jenő (nyugalmazott tiszti fogalmazó) jegyzetét olvasták.


főoldal

m_ATULA m_AGAZIN | © 2001