főoldal | Kedves m_ATULA! | 
Pályaválasztási tanácsadó 2: Drogárulás

Mivel szegény m_ATULA az utolsó, akiben még nem jelent meg egyetlen írás sem rejtett és alig rejtett drogos utalásokkal, ezt pedig mi kellemetlennek tartjuk, viszont ugyanakkor odáig sem szeretnénk eljutni, hogy most itt akkor elejtsünk egy fűvel-fávalt, esetleg a 'szmóker' kifejezést használjuk - nos, ezért emléket állítunk a szórakoztatóipar soha el nem ismert szakemberének, a dílernek.

Kábítószert árulni rohadt egy meló. A kockázat mellett a szerencsétlen dolgozó embernek még azzal is szembesülnie kell, hogy nem csak a társadalom nagyobbik felének szemében van kutyaként megvetve, hanem még a saját ügyfélköre is utálja. Amikor lekapcsolják, törzsvásárlói egyrészt ezért is őt hibáztatják, baszottlúzer, most kitől vegyünk cuccot, másrészt pedig még kárörvendeni is képesek, most jól megkaptad, nem kellett volna ennyiszer lehúzni. Írásunk a szakma gazdasági mechanizmusait és jellegzetes szereplőit mutatja be.

A kertvárosi fűárus:

Ő az, aki leginkább a haverod lehetne. Sok esetben az is. Ügyfélköre kizárólag fizikailag hozzá megtévesztésig hasonló, szülei pénzét marihuánára költő tizenévesekből áll. Az üzletet a családi fészekből vezeti, emiatt a fogyasztóknak néha át kell esniük azon a szürreális procedúrán, hogy először a földszinten köszönnek és bemutatkoznak a kedves mamának, majd az emeleti gyerekszobában egy patikamérleg közreműködésével lebonyolítják az üzletet a szemének fényével. Amikor 18 éves születésnapjára mind a keresleti, mind a kínálati oldal autót kap, az üzletkötés helyszíne áthelyeződik egy tetszőleges rózsadombi mellékutcába.

Termékskála: Fű, ha az van, akkor hasis. Néhányuk portfóliót diverzifikál minden egyébbel (kivéve kokain, heroin), de ez csak ritkán fordul elő.

Üzlethelyiség: Buda.

Átbaszás valószínűsége: Alacsony. Szemben a többi dílerrel, neki az a pechje, hogy vevőköre egy kicsit sem fér tőle, ezért (szóvicc!) nem tud mindent lenyomni a torkukon.

Börtönbe kerülés valószínűsége: Nem jellemző, mivel nem sok időt tölt el a szakmában. Húszas éveinek elejére kiszáll, és legális seftelésbe kezd.

A belvárosi fűárus

Ő a haverod. Nincs pénze fűre, de rá van állva, azért forgatja, hogy legyen. Nincs nagy nyeresége, ha elmenne a művészmoziba jegyszedőnek többet keresne. Főiskolát vagy egyetemet végez, de sosem jár be, ha dolgozik előbb-utóbb kirúgják. Egész álló nap be van szívva, és leginkább rajta vehetőek észre a fűtől való lassú butulás jegyei. Továbbá megbízhatatlan, de mivel érzelmi (bár meglehetősen felületes) alapokon akarjátok rendezni a dolgokat, nem lehetsz rá ideges, ezért rá vagy a legidegesebb.

Termékskála: Fű. Nem sokat szarakodik a termékkel, csak akkor lép, ha a nagybanit lekapcsolták, vagy eltűnt.

Üzlethelyiség: Mindenütt, de törekszik a közted és közte lévő távolság geometriai közepén való találkozáshoz kivéve, ha van szaunád vagy medencéd, akkor felmegy.

Átbaszás valószínűsége: Ő az az eladó, akinek elhiszi az ember, hogy neki is ennyit adtak egy grammnak.

Börtönbe kerülés valószínűsége: Alacsony, pláne most, hogy jön az enyhülés. Lebukni lebukhat persze, lévén nincs kocsija, és gyalogolni kénytelen. Ruházata miatt ő az, akiről a legegyszerűbb rendőr is megállapítja, hogy nem stimmel valami.

A belvárosi mindenes:

A háború előtt valószínűleg ószeres volt a nagyapja, mert az üzletet ő is egészen úgy vezeti. Nem csak kábítószerekkel foglalkozik, és nem mindig foglalkozik kábítószerekkel. Ha abban lát pénzt, akkor lemezboltot nyit, ha meg abban, akkor kocsmát üzemeltet a barátainak. Ő a klasszikus viccbéli eladó, aki rásóz egy motorcsónakot a boltba vécépapírért betérő ügyfélre. Nem akar nagyban játszani, nincsenek jelentősebb maffiakapcsolatai. Az örök kiskereskedő, aki megelégszik a szerény haszonnal.

Termékskála: Amit a nagyságos úr parancsol.

Üzlethelyiség: Pest belsőbb kerületeiben a tranzakcióra akárhol sor kerülhet, autóban, vécében, telefonfülkében. A kurva térfigyelő kamerák nyilván hoztak valami változást, de az igazi belvárosi mindenesnek kötélből vannak az idegei, és a kapitányság előtt is mer bonyolítani.

Átbaszás valószínűsége: Biztos. Lehetetlen nála jobb üzletembernek lenni, ezért mindig a vásárló húzza a rövidebbet. Képes negyed gramm füvet olyan ügyesen elrendezni a zacsiban, hogy arról csak otthon derül ki, hogy mégsem másfél.

Börtönbe kerülés valószínűsége: Nulla.

A heroinárus:

A szakma páriája, ugyanúgy külön kasztba tartozik az árusokon belül, mint ahogy ügyfélköre a többi drogos közt. Két alcsoportra osztható, a vevőinél alig jobb pozícióban lévő szétszurkált karácsonyfára, illetve a gyakorlatilag józan életet élő kispályás maffiózóra. Az első csoport majdnem mindig magyar, a második majdnem mindig külföldi, és úgy tud nézni, mint David Yengibarian népe nemzeti ünnepén a körúti török kebabárusokra (akik mellesleg időnként szintén tagjai a második csoportnak, némely büfesiben simán lehet téglaporral kevert aszpirintörmeléket kérni az ayran mellé, amiről viszont az jut eszembe, hogy a Happy Mondays együttes tagjai egymás között a hernyót Kentucky Fried Chickennek nevezték).

Termékskála: Heroin, esetleg annak pótszerei.

Üzlethelyiség: Lakótelepek, nyolcadik kerületi bérházak és a civilizáció egyéb eldugott zugai. Akárcsak a nagy multik vezérigazgatóinál, az iroda szerepe egyértelműen itt is az, hogy már impozáns külsőségeivel megadásra késztesse a partnert.

Átbaszás valószínűsége: Ezer. Verítékkel kivert szerencsétleneknek gyerekjáték bármit eladni.

Börtönbe kerülés valószínűsége: Magas, ám a függő alcsoportot előbb viszi el a nagy fekete kaszás, mint a nagy fekete rendőrség.

A partidíler:

Az örök mókamester, a nyári mikulás, az éjszaka császára. Ahova megérkezik, ott vidámság terem. Boldogan pacsizó fiúk és cicit kidüllesztve puszilkodó lányok, mind az ő kis udvartartásának részei. Zsebeiben minden jó, piros alma, mogyoró. Nem hiszem, hogy valaki valaha is bizonyította volna a partiszervezők és a dílerek közötti összehangolt csapatmunkát, de merjünk csak nyugodtan összekacsintani.

Termékskála: Gyorsítók és lassítók.

Üzlethelyiség: Ahol túl sok a lemezjátszó.

Átbaszás valószínűsége: Elkerülhető, különösen a darabra és nem súlyra mért portékák esetében. Kivéve persze, ha lejárt a szavatosság. Az emberi aljasság határtalan.

Börtönbe kerülés valószínűsége: Magas. Kisebb lenne, ha meg tudnának maradni a seggükön, és csak ott dolgoznának, ahová a jóistenke megteremtette őket: a partikon. De a hülye fogyasztóik biztosra akarnak menni, már előző este a fridzsiderjükben akarják érezni a matériát. Az igények kielégítése végett szegény árusnak megpakolva kell éjszakánként rohangálnia a városban, az ilyesmi pedig prémiumot jelent a nyugati Skála mellett megbújva autókat igazoltató rendőrök álmoskönyvében.

A kapitalizmus kurvája:

Legalább olyan biztos jele az Európai Unió közeledtének, mint amikor vasárnap este Medgyessy Péter egyszerre dadoghat papírból olvasva mindkét kereskedelmi televízión. Ő árulja az üzemanyagot annak a sok idegesítő köcsögnek, akik mérsékelt tehetségük és/vagy meggyőző könyöklési technikájuk révén igazságtalanul sokat tehetnek zsebre a közjóból. According to sources a modern nagyvállalat stakeholderei között már a corporate dealer is megtalálható.

Termékskála: Minden, kivéve heroin.

Üzlethelyiség: Jani házhoz megy.

Átbaszás valószínűsége: Alacsony, de nem árt időnként a körmére nézni. Mindkét fél érdeke a gyors és gördülékeny árucsere, ez pedig a kölcsönös bizalommal párosítva ideális piaci légkört eredményez.

Börtönbe kerülés valószínűsége: Nulla. Az establishment tagjai csak puccs esetén kerülnek rács mögé.

A m_ATULA m_AGAZIN nem támogatja a drogok árulását, sőt, véleménye szerint minden egyes embernek egyenként a kurva anyja.

Marci Personality

főoldal

m_ATULA m_AGAZIN | © 2001